Hva er en “E-commerce marketplace business model”?

En e-handelsmarked er en plattform som lar flere kjøpere og selgere samhandle og gjennomføre transaksjoner. Forretningsmodellen til en e-handelsmarked innebærer å tjene inntekter på forskjellige måter, for eksempel å belaste selgere et gebyr for bruk av plattformen, belaste en provisjon for hvert salg eller tilby betalt reklame til selgere.

Her er en generell oversikt over hvordan en e-handelsmarked fungerer:

Selgere viser produktene sine for salg på plattformen og setter egne priser.

Kjøpere blar gjennom plattformen og søker etter produkter de er interessert i å kjøpe.

Når en kjøper finner et produkt de vil kjøpe, legger de det til i handlekurven og fullfører kassen.

Selgeren er varslet om salg og sender produktet til kjøperen.

Markedsplattformen håndterer betalingsbehandling og sikrer at selgeren mottar midlene til salget.

Forretningsmodellen på en e-handelsmarked kan være svært lukrativ, ettersom den lar plattformen tjene inntekter fra både kjøpere og selgere. Imidlertid innebærer det også betydelige kostnader, for eksempel å opprettholde plattformen og håndtere kundeservice og støtte.

Når skal du bruke denne forretningsmodellen?
E-handel markedsplasser er en populær forretningsmodell for selskaper som ønsker å legge til rette for online transaksjoner mellom kjøpere og selgere. Denne modellen kan være spesielt effektiv når følgende forhold er til stede:

Det er en stor og mangfoldig gruppe av selgere: en e-handelsmarked lar selgere liste opp produktene sine og nå et bredt publikum av potensielle kjøpere. Dette er spesielt nyttig når det er en stor og mangfoldig gruppe selgere, da det lar dem nå et større kundebase enn de kanskje kan nå på egen hånd.

Det er stor etterspørsel etter et bestemt produkt eller en tjeneste: Hvis det er stor etterspørsel etter et bestemt produkt eller en tjeneste, kan en e-handelsmarked være en effektiv måte å imøtekomme den etterspørselen ved å la flere selgere tilby produktet eller tjenesten til kjøpere .

Plattformen kan tilby verdiøkende tjenester: En e-handelsmarked kan skille seg fra andre plattformer ved å tilby verdiøkende tjenester til kjøpere og selgere. For eksempel kan plattformen tilby betalingsbehandling, kundeservice eller markedsføringstjenester til selgere, eller den kan tilby funksjoner som produktanmeldelser eller rangeringer til kjøpere.

Plattformen kan etablere tillit hos kjøpere og selgere: å etablere tillit til både kjøpere og selgere er avgjørende for å lykkes med en e-handelsmarked. Ved å tilby en sikker og gjennomsiktig plattform for transaksjoner, kan en e-handelsmarked oppmuntre kjøpere og selgere til å bruke plattformen og bygge langsiktige forhold.

Hvordan bruke denne forretningsmodellen?
Her er noen trinn du kan ta for å implementere en forretningsmodell på e-handel:

Identifiser målmarkedet og produktene eller tjenestene du vil tilby på plattformen din.

Utvikle en plattform som lar selgere liste opp produktene og kjøperne sine for å bla gjennom og kjøpe dem. Dette kan innebære å designe og bygge en webside eller en mobilapp, samt implementere funksjoner som betalingsbehandling og kundeservice.

Rekruttere selgere til plattformen din ved å tilby dem en overbevisende verdiforslag, for eksempel lave gebyrer eller tilgang til et stort kundegrunnlag.

Marked plattformen din til kjøpere ved å markedsføre produktene og tjenestene som er tilgjengelige på plattformen og fremheve bekvemmeligheten og sikkerheten ved å handle på plattformen din.

Etablere tillit til kjøpere og selgere ved å iverksette tiltak som sikker betalingsbehandling, tydelige servicevilkår og en gjennomsiktig tvisteløsningsprosess.

Overvåke og måle ytelsen til plattformen din, og arbeid kontinuerlig for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere forretningsmodellen. Dette kan innebære å legge til nye funksjoner, justere prisene dine eller rekruttere flere selgere.

Her er noen eksempler på selskaper som bruker forretningsmodellen for e-handel Marketplace:

Amazon er et kjent eksempel på en e-handelsmarked. Det lar selgere liste opp et bredt spekter av produkter til salgs, fra bøker og elektronikk til klær og hjemmevarer. Amazon tjener inntekter gjennom gebyrer og provisjoner fra selgere, samt gjennom salg av egne produkter og reklame.

Etsy er en online markedsplass som fokuserer på håndlagde, vintage og unike produkter. Det lar selgere liste og selge produktene sine til et globalt publikum av kjøpere, og det tjener inntekter gjennom gebyrer og provisjoner fra selgere.

Ebay er en annen populær markedsplass for e-handel som lar selgere liste opp et bredt spekter av produkter til salgs. Det tjener inntekter gjennom gebyrer og provisjoner fra selgere, så vel som gjennom salg av reklame og andre merverdi-tjenester.

Airbnb er en e-handelsmarked som lar folk liste opp hjem eller leiligheter for kortsiktig leie. Det tjener inntekter gjennom gebyrer og provisjoner fra verter, så vel som gjennom salg av forsikring og andre merverdi-tjenester.

Uber er en transportmarked som kobler sjåfører med passasjerer gjennom plattformen. Det tjener inntekter gjennom gebyrer og provisjoner fra sjåfører, så vel som gjennom salg av reklame og andre merverdi-tjenester.

Hvilke store selskaper bruker denne forretningsmodellen, og hvordan bruker de den?
Det er mange store selskaper som bruker forretningsmodellen for e-handel, inkludert:

Amazon: Amazon er en global markedsplass for e-handel som lar selgere liste opp et bredt spekter av produkter til salgs, fra bøker og elektronikk til klær og hjemmevarer. Amazon tjener inntekter gjennom gebyrer og provisjoner fra selgere, samt gjennom salg av egne produkter og reklame. I tillegg til sin kjerne e-handelsplattform, driver Amazon også flere andre markedsplasser, for eksempel Amazon Web Services (AWS), som lar bedrifter leie databehandlingsressurser, og Amazon Marketplace Web Service (MWS), som lar utviklere bygge applikasjoner som som Integrer med Amazons markedsplass.

Ebay: eBay er en online markedsplass som lar selgere liste opp et bredt spekter av produkter til salgs. Det tjener inntekter gjennom gebyrer og provisjoner fra selgere, så vel som gjennom salg av reklame og andre merverdi-tjenester. Ebay driver også flere andre markedsplasser, inkludert eBay -klassifiseringer, som lar brukere kjøpe og selge varer lokalt, og eBay Motors, som fokuserer på salg av kjøretøy og bildeler.

Alibaba: Alibaba er en kinesisk markedsplass for e-handel som lar selgere liste opp et bredt spekter av produkter til salgs, inkludert forbruksvarer, industriprodukter og grossistprodukter. Det tjener inntekter gjennom gebyrer og provisjoner fra selgere, så vel som gjennom salg av reklame og andre merverdi-tjenester. Alibaba driver også flere andre markedsplasser, inkludert Taobao, som fokuserer på salg av forbruker-til-forbruker, og Tmall, som fokuserer på salg til forbruker.

Airbnb: Airbnb er en e-handelsmarked som lar folk liste opp hjem eller leiligheter for kortsiktig leie. Det tjener inntekter gjennom gebyrer og provisjoner fra verter, så vel som gjennom salg av forsikring og andre merverdi-tjenester. Airbnb har også utvidet seg til andre områder, for eksempel opplevelser (som lar brukere bestille unike aktiviteter og opplevelser) og restauranter (som lar brukere ta reservasjoner på deltakende restauranter).

Uber: Uber er en transportmarked som kobler sjåfører med passasjerer gjennom plattformen. Det tjener inntekter gjennom gebyrer og provisjoner fra sjåfører, så vel som gjennom salg av reklame og andre merverdi-tjenester. Uber har også utvidet seg til andre områder, for eksempel matlevering (gjennom UberEats -tjenesten) og elektriske sykler og scootere (gjennom hopptjenesten).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *